Névnap
Ma 2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.

Gelence, Erdély végvára!

 

A nagy hegyek árnyékában, a Háromszéki medence keleti részén fekszik Gelence. Sok mindennel büszkélkedik a 4500 lelket számláló székely közösség, ezek közülmegemlithetjük

a XIII. századi műemlék templomát és a legfontosabbat, az itt élő székelyek vendégszeretetét. Gelencéről már sokat és sokan írtak, ezért e leírás inkább szubjektiv és olyan szemszögből közelit, amely a hétköznapi nyelvvel hajt fejet az itt élőknek.

 

A falu bejáratánál Háromszék, vagy talán bátran kijelenthetjük, hogy egész Székelyföld egyik legnagyobb székelykapujával találkozunk. A Napkapu már távolról csalogat, hív és az itt élők székelységét bizonyitja. Mert itt székelyek laknak a javából, akik megtanultak megmaradni annak aminek születtek. És 4500 lélekkel Háromszék egyik legnagyobb községeként, fontos történések tanuja.

Gelencei látványosságok.

 

Mint helyiek, fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a

kedves vendégek figyelmét a Gelencén megtalálható fontos jelentőséggel bíró látnivalókra. Mert akad bizony nálunk is látnivaló, ami fontossága nem szemelől téveszthető. Ilyen elsősorban a Szent László templom, a maga tájbaépülő csodálatos stílusjegyeivel. E templom végigkiséri az idők alakulását, és ugyanakkor helyi bizonyíték ezeréves múltunkra és ittlétünkre. Több stílust is magán hordozva egyik legrégebbi temploma a környéknek. Freskói Szent Lászlónak állit emléket, és ugyanakkor vallási jeleneteket is fedezhetünk fel falain. Kazettás mennyezete nemrég került vissza eredeti hellyére, persze megtisztitva és restaurálva.

 

 

Gelence több pontjára is ellátogathat. Egy jó séta lehetőséget ad végigjárni a község pontjait. Kimenni a Szaladári domboldalra nagyszerü lehetőség arra, hogy megtekintsük a Háromszék-i Medence határait és ugyanakkor Gelence egymás mellé és mögé épülő házait, útcáit, a "nagy templomot" és a köszséget körbevevő erdőt, és magaslatokat. Vagy elsétálni a "Ladiába" megint jó lehetőség felfedezni a kanyargó útcák és piros cserepes házak különféle sokszínü elrendezési játékát. Mert valójában, amiért 4000 fölötti a létszáma, azért még megtartotta a hagyományos székely falvakra jellemző vonásait. Csupán annyit kell tegyünk, hogy végigsétálunk rajta és észrevesszük vonásait.

 

De hadd beszéljenek helyettem a képek. Kérem tekintse meg alább azokat.

 

haranglab
haranglab
Image Detail Image Download
szoszek
szoszek
Image Detail Image Download
templom
templom
Image Detail Image Download
templombelso
templombelso
Image Detail Image Download

 

Tételek # 
 

 

 

Hirdetés
Kapcsolat
Hirdetés
Kövesse ajánlatainkat